Far From the Madding Crowd, 2015

Tür: Dram, Romantik
IMDb: 7,1
Yönetmen: Thomas Vinterberg

Film festivali kapsamında döneminin en göz alıcı çalışması olduğunu itiraf etmem gereken bir girişle geldim, buradayım! Beni görsel şöleni kadar hiçbir şeyi etkilemedi sanırım. Bütün yazı boyunca yalnızca bundan bahsetmek istiyorum. Filmin varlığından kitabı için yapmış olduğum araştırma sonucu haberim oldu. Bu da ikinci itirafım.


Everdene, asla aradığını bulamadığı kırıklığıyla yoluna devam etmeye çalışan karmaşık karakterimiz. Aradığı şeyin ne olduğundan da yüksek ihtimal haberi yok. Kendini, tüm toplumsal dayatmalardan sıyrılmış güçte nitelendirirken bir anda kaybetmeye başladığı öz güveni, güzelliğinin ortasında buluyor. Zamanın tüm gerektirdiği şartlara ayak uyduran kadınlarından farklı, evliliği bir amaca ulaşmak için gereç görmüyor.

Tutku, saygı ve sevgi arasında savrulup giderken birbirine karışan hiçbir şeyden rahatsız olmuyor. 


Çünkü bunun hiçbir şeyi değiştirmeyeceğinin farkında, nasılsa bir şekilde mutlu olacak. Yaşamak istediği ve yaşadığı hayat arasındaki tutarsızlığı umursayacak kadar ciddiye almıyor hiçbir şeyi. Belki de en güzeli, hiçbir şeyi umursamamak. 

Gerçekten sahip olduğunu sanmaktan sıkıldığı mutluluğa ulaşmak için her defasında kendinden ödün verdiğini izledik aslında bir süre. Ne kadar sizi siz yaptığına inandığınız katı kurallarınız varsa her biri koca bir yanılsamadan ibaretmiş gibi davranıyorsunuz. Sizi mutlu eden anların üzerine karanlık bir gölge olarak düşmesini istemiyorsunuz ya da sizden bir şeyler götürmesine müsaade etmediğiniz durumlarda onları devreye sokuyorsunuz. Bu oyuna aslında hiç gerek yok, gerçekliğin büyüsünde boğulmak varken.

Sonuçta sizi koruduğunu düşündüğünüz tüm durumlar aslında sizi hiçte korumuyordur. Daha fazla üzüleceğiniz için ertelenmiş her konuşmanın sonunda daha çok üzülürsünüz, filmin sonunda Everdene'i korumak için hayatının hatasını yapan Mr. Boldwood gibi. 

Gerçek mutluluğa ulaşmanız dileği ile, Everdene'dan bahsedildiğini unutmadan izleyiniz.

0 Comments