Juste La Fin Du Monde, 2017

Tür: Dram
IMDb: 7,0
Yönetmen: Xavier Dolan

Ve elinizde olmadığında hasretinden prangalar eskittiğiniz şeylerde bugün: gün ışığı. 
 "Alt Tarafı Dünyanın Sonu" Fransa'da bir tiyatro oyunundan uyarlanmış ve Dolan'a iki Cannes ödülü kazandırmış dram filmi. Hikaye, yazarımızın 12 yıl önce evden çıkıp gittiği  ve bir daha hiç görüşmediği ailesine zorunlu olarak belki de sadece çok kısa bir süre için dönüşü üzerine kurulu. Biraz klostrofobik, aile içinde sürekli yüksek sesin egemen olduğu, iyiliğe dair işlevini neredeyse yitirmiş bir ailenin son çığlığını duyacağınız bir film. Pek tabii sonuçlar değil mühim olan kesinlikle ve kesinlikle süreç her zaman.



Herkes birilerini ardında bırakarak yoluna devam ediyor doğumundan ölümüne kadar; burada şaşılacak bir şey yok maalesef, doğanın bir kanunu bu. Burada asıl sorgulanması gereken şey: ne şekilde bıraktığınız, döndüğünüzde nasıl bulacağınız gibi kafatası kemiğini bile bir çırpıda kırma gücüne sahip olan ağır sorular. Hele ki dönüyorsanız... Sizden neler beklendiğini tahmin bile edemezsiniz. Eksik bıraktığınız her yerden sorumlu tutulduğunuz asla çalışmadığınız yerden gelen final soruları tadında bir film yapmış Dolan, tebriks.


Ya da kalbimize dokunsun diye empati yapalım: ya kalan sizseniz? İnanın korkunç. 
Bir alev topu üzerinizdeyken size hiç değmeden geçtiğine kendiniz inandığınız gibi karşınızdakine de inandırmaya çalışıyormuşsunuz gibi... 
Dünyanın sonu gelmiş ama nedense sizi teğet geçmiş gibi...
Hayat devam etmiş gibi... 
Sanırım en doğrusu en sonuncusu. Yarım kaldığınız yerden milyonlarca sorunun arasında tamamlanmanın tadını bile bilmeden sadece özlemle ne kadar yaşanıyorsa o kadar yaşıyorsunuz. Hata kimde olursa olsun durum değişmiyor.
Ve yazarımız bıraktığı enkazla yüzleşirken de bizzat enkaz haline gelebiliyor. Üzenin daha çok üzüldüğü anlara yüzleşmeler diyoruz bu durumda. 

"Bir kez daha uğradığımız cinayet yerine benziyor
Unutmak istediğimiz ne varsa..." diyor yaşayan efsanem. (tık tık)

Gaspard Ulliel'in üzerinde hayat kurulabilcek gamzesiyle,
Marion Cotillard'ın ve Lêa Seydoux'nun muhteşemliğiyle,

O cinayet yerine bir kez daha hiç uğramayacakmış gibi ütopik ve aynı zamanda kocaman bir emin olmayla izleyiniz.

0 Comments